Lajiesittely

Joukkuevoimistelu on taitolaji, joka on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta. Joukkuevoimistelu koostuu monipuolisista vartalon liikkeistä, tasapainoliikkeistä, hypyistä ja muista liikkeistä kuten käsi- ja jalkaliikkeistä sekä askelikoista ja hyppelyistä.

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus. Joukkuevoimistelussa liikkeet suoritetaan jatkuvina, virtaavina sarjoina, joissa tulee esille liikesujuvuus ja esteettisyys. Laji vaatii voimistelijoilta kokonaisliikunnallisten lajitaitojen lisäksi hyviä fyysisiä ominaisuuksia kuten liikkuvuutta, nopeutta, voimaa ja kestävyyttä. Joukkuevoimistelulle on myös tunnusomaista ilmaisullisuus ja joukkueen suorituksen yhtenäisyys ja yhtäaikaisuus.

Kilpailujoukkue muodostuu SM-sarjoissa vähintään 6 voimistelijasta, kilpa- ja harrastesarjoissa riittää 5 voimistelijaa. Kilpailuohjelman pituus on 2.00-2.45 minuuttia. Ohjelma suoritetaan 13 x 13 m voimistelumatolla.

Kilpailujärjestelmä on jaettu ikäryhmittäin:
- Alle 10-vuotiaat esiintyvät Voimisteluliiton Stara-tapahtumissa tai kilpailevat 8-10-vuotiaiden kilpailuissa
- 10-12-vuotiaiden sarjassa kilpaillaan Suomen Voimisteluliiton Timanttijoukkue-tunnustuksesta
- 12-vuotiaista ylöspäin kilpaillaan joko harraste-, kilpa-, tai SM-sarjassa joukkueen tason ja tavoitteiden mukaisesti

Lajissa kilpaillaan keväällä vapaaohjelmilla ja syksyllä välineohjelmilla.

Välinekilpailuissa välineet on määrätty ikäsarjoittain. Alle 10-vuotiaiden joukkueet saavat valita välineeksi narun tai pallon. 10-12-vuotiailla on välineenä parillisina vuosina naru ja parittomina vuosina pallo. SM-sarjassa 12-14-vuotiailla on vanteet. 14-16-vuotiaiden sekä yli 16-vuotiaiden SM-sarjoissa kilpaillaan pelkästään vapaaohjelmilla. Kilpa- ja harrastesarjassa 12-14-vuotiaiden sarjan joukkue voi valita välineeksi narun, pallon tai vanteen. 14-16-, 16-20- ja yli 16-vuotiaiden kilpa- ja harrastesarjassa väline voi olla naru, pallo, vanne, keilat tai nauha. Koko joukkueella tulee olla sama väline.

Tuomaristo koostuu kolmesta tuomaripaneelista. Sommittelun tekninen tuomaristo arvioi sommitteluun vaadittavien vaikeusosien teknisen arvon, sommittelun taiteellinen tuomaristo arvioi ohjelman rakenteen, monipuolisuuden ja taiteellisen kokonaisuuden. Suoritustuomaristo arvioi joukkueen suorituksen puhtautta sekä yhteneväisyyttä.

8-10-vuotiaiden sarjassa ei joukkueille jaeta pisteitä, vaan joukkueet sijoitetaan tuomareiden antamien pisteiden mukaan pistekategorioihin. 10-12-sarjassa ja 12-14-vuotiaiden kilpa- ja harrastesarjassa joukkueet saavat myös kategoriat, mutta 1-2 -kategoriaan sijoittuneiden joukkueiden pisteet ovat julkisia. 12-14-vuotiaiden SM-sarjassa sekä yli 14-vuotiaiden SM-, kilpa-, ja harrastesarjoissa joukkueet sijoittuvat paremmuusjärjestykseen pisteiden mukaan.


© Anna Tanninen